Home Aktualności ZAPROJEKTUJ, WYBUDUJ I WYPOSAŻ
ZAPROJEKTUJ, WYBUDUJ I WYPOSAŻ
0

ZAPROJEKTUJ, WYBUDUJ I WYPOSAŻ

0
0

Intop Office to spersonalizowana siedziba firmy zajmującej się budownictwem inżynieryjnym będąca jej wizytówką. Zajmujące się projektem, budową i wyposażeniem JM STUDIO ARCHITEKTONICZNE dołożyło wszelkich starań, aby biurowiec był kompatybilnym i przyjaznym w użytkowaniu miejscem dla pracowników.

Projekt architektoniczny biurowca Intop Office powstał równocześnie z projektem wnętrz i razem tworzą nierozerwalną całość. Dzięki temu powstał budynek reprezentacyjny idealnie dopasowany do potrzeb inwestora. Bryła składa się z trzech przenikających się prostopadłościanów o zróżnicowanych wysokościach i jest wykończona różnymi materiałami. Cały proces trwał 3 lata i nie był łatwy do zrealizowania.

Elewacja
Z racji wielkości i usytuowania działki oraz przepisów planu miejscowego budynek zdaje się posiadać dwa fronty. Pierwszy – „oficjalny”, od głównej ulicy z elewacją z gabionów, oraz właściwy, od strony kameralnego placu na tyłach budynku.

Biurowiec widoczny jest ze wszystkich stron, dlatego każda elewacja jest inna i ma swój znak rozpoznawczy. Północna to dwa monumentalne szklane wykusze, które jednak nie utrudniają funkcjonowania nawet w ostrym słońcu, oraz industrialna, metalowa klatka zewnętrzna. Na południowej elewacji znajduje się widoczne z klatki schodowej olbrzymie podłużne okno z krzyżakami z blachy COR-TEN®, które rozpraszają słońce oraz rozbijają widok na nieciekawy sąsiedni budynek. Równie interesująca jest zachodnia elewacja będąca 10-metrową monumentalną ścianą z gabionów wypełnionych łamanym granitem, dzięki czemu prezentuje się efektownie zarówno w dzień, jak i po podświetleniu w nocy. Wschodnia natomiast jest najspokojniejsza – to przede wszystkim wejście do budynku przez stalowy mostek.

Na elewacje użyto takich materiałów, jak: blacha COR-TEN®, beton architektoniczny, stal oraz gabiony. Nawiązują one do materiałów używanych w budownictwie inżynieryjnym, nie wymagają konserwacji i szlachetnie się patynują. Wielkie szklane tafle dodają budynkowi lekkości – dzięki nim wnętrze staje się częścią architektury, a elewacja elementem wnętrza.

Wnętrze
Wnętrze budynku jest uzupełnieniem i kontynuacją architektury. Każde piętro ma inną funkcję i jest inaczej zaprojektowane.

Parter jest najbardziej reprezentacyjną częścią, w której znajduje się duża recepcja oraz dwie sale konferencyjne z zapleczem (szatnia + minikuchnia). Przechodzi się do nich wzdłuż szklanej ściany wielofunkcyjnej i otwartej przestrzeni biurowej. Na pierwszym piętrze usytuowany jest dział przygotowania kontraktów, księgowość oraz kantyna, natomiast na drugim – gabinety prezesa i głównych dyrektorów. Obiekt wyposażony jest również w piwnicę, która kryje pomieszczenia techniczne oraz archiwa. Elementami spinającymi wnętrza są żebrowane betonowe sufity, betonowe podłogi i ściany oraz szklane ściany i drzwi.

Dzięki dużym przeszkleniom zewnętrznym i wewnętrznym całe wnętrze jest przepełnione światłem dziennym. Oświetlenie sztuczne potrzebne jest jedynie po zmierzchu, czyli poza godzinami pracy biura. Przenikająca się przestrzeń powoduje powstawanie więzi pomiędzy wszystkimi pracownikami przy jednoczesnym poczuciu spokoju potrzebnego do pracy. Wszystkie instalacje zostały precyzyjnie ukryte. Dzięki temu można było wyeksponować całą betonową konstrukcję wewnątrz budynku. System Gira KNX sprawia, że biurowiec jest w pełni inteligentny i łatwy w zarządzaniu – nawet na odległość.

Budynek został zaprojektowany, zbudowany i wyposażony przez JM STUDIO ARCHITEKTONICZNE. Niemal wszystkie meble i detale, w tym winda, zostały indywidualnie zaprojektowane i są integralną częścią wnętrza. W kilku miejscach na ścianach znajdują się tapety związane z działalnością firmy, nazwy zrealizowanych obiektów, słowa opisujące działalność firmy oraz zdjęcia realizacji. Wyposażenie budynku objęło najdrobniejsze elementy: szklanki, sztućce, akcesoria biurowe etc.

Biurowiec za szczególny, kompleksowy projekt oraz realizację został wyróżniony nagrodą TopBuilder 2018.

KOMENTARZ Lucjan Janowski Regionalny Kierownik Sprzedaży Ruukki Polska
Budynek INTOP OFFICE przy ul. Ł. Drewny 70 w Warszawie przyciąga uwagę – bryła składa się z trzech przenikających się prostopadłościanów o różnych wysokościach, wykończonych różnymi materiałami. Obiekt, którego elewacja stanowi połączenie stali COR TEN z Ruukki, betonu i szkła, zdobył już kilka wyróżnień i cieszy się uznaniem w świecie architektury. Projekt budynku Intop powstał w pracowni JM Studio Magdalena Ignaczak Jacek Kunca. Arkusze blachy płaskiej ze stali COR-TEN wyprodukowane zostały przez SSAB Poland w Obornikach. Ta inwestycja jest wzorowa pod względem projektowym i wykonawczym. Wszelkie uzgodnienia dotyczące produkcji, dostaw i montażu przebiegały wyjątkowo sprawnie. A efekt cieszy wszystkie strony. COR-TEN świetnie sprawdza się jako materiał dla elewacji zewnętrznych, na których pod wpływem naprzemiennie mokrych i suchych warunków atmosferycznych w naturalny sposób starzeje się, nie wymagając żadnej konserwacji. Jest jednak odpowiednia także dla ścian wewnętrznych, podkreślając industrialny charakter wnętrz. Ze stali COR-TEN można tworzyć nie tylko duże powierzchnie elewacyjne przy użyciu różnorodnych kasetonów czy paneli, ale również małe i nietypowe formy, np. rzeźby czy pomniki. Jej rdzawobrązowa kolorystyka, łatwość obróbki i możliwość perforacji sprawiają, że architekci chętnie wykorzystują ją w projektach.

 

open