Home Architektura&Design URBANISTYCZNA PRZEMIANA – MENNICA RESIDENCE – BBGK
URBANISTYCZNA PRZEMIANA – MENNICA RESIDENCE – BBGK
0

URBANISTYCZNA PRZEMIANA – MENNICA RESIDENCE – BBGK

0
0

Wola przeżywa wielką urbanistyczną przemianę. Zadaniem projektu było stworzenie budynku w odniesieniu do kontekstu, który albo zaraz zniknie, albo w dużej mierze jeszcze nie powstał.

Realizacja zlokalizowana jest w sercu warszawskiego Mirowa, na skrzyżowaniu ulic Żelaznej i Grzybowskiej, w bliskim sąsiedztwie rewitalizowanych obecnie obszarów zakładów Norblina czy dawnych browarów Haberbuscha i Schielego oraz trwających takich inwestycji, jak Mennica Legacy Tower. Kompleks mieszkaniowy ma stanąć na miejscu zburzonego budynku produkcyjno-biurowego Mennicy Polskiej z 1994 roku projektu Bipromasz. Położenie w takim kontekście sprawia, że jest to niezwykle obiecująca inwestycja mieszkaniowa, która może zmienić charakter biznesowej Woli. Mennica Residence to projekt, z którym od początku związane były ogromne wyzwania, takie jak ekstremalnie wysoka intensywność wynikająca z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Zakończony I etap inwestycji jest częścią większego założenia urbanistycznego wyznaczonego przez ulice Grzybowską, Żelazną, Pereca i Walidów. Jest jednocześnie spajającą osią trzech istotnych kwartałów zabudowy toczących się pobliskich inwestycji na Mirowie: otwartego pasażu łączącego opisywaną inwestycję, budynku biurowego Mennica Legacy Tower oraz dawnej Fabryki Norblina. Zaprojektowany ciąg pieszy łączący ulice Grzybowską i Pereca z usługami w parterze przecina zielony wewnętrzny dziedziniec, który ma szansę zaktywizować typową mieszkaniową funkcję i nadać jej lokalny charakter. Ten ciąg pieszy ma być atrakcyjną przestrzenią publiczną zarówno dla mieszkańców Mennica Residence, jak i innych użytkowników tej części miasta. W poszukiwaniu koncepcji udaliśmy się w podróż do Nowego Jorku, gdzie zainspirowaliśmy się koncepcją luksusowych wież mieszkalnych. Budynki mieszkalne Manhattanu definiują styl miejskich apartamentowców, które charakteryzuje umiar, pragmatyzm oraz jakość. Podjęliśmy próbę stworzenia takiej rezydencji na warszawskiej Woli. Reprezentacyjne wejście na zbiegu ulic Grzybowskiej i Żelaznej stanowi charakterystyczną kompozycję przestrzenną, którą flankują dwie wieże mieszkalne. Mennica Residence została pomyślana jako obiekt multifunkcjonalny obejmujący usługi, sklepy, biura i mieszkania. Parter budynku w całości przeznaczono na lokale usługowe, pierwsze piętro na biura i strefę fitness z boiskiem do squasha, pozostałe kondygnacje przeznaczono na lokale mieszkalne. W niższych partiach znajdują się mieszkania 30-, 40-metrowe, natomiast w wyższych kondygnacjach są bardziej zróżnicowane i większe, największe dostępne mają 230 metrów. Lokale są zróżnicowane: występują dwukondygnacyjne mieszkania z tarasami oraz ogrodami zimowymi, ale i mikroapartamenty wynajmowane na chwilę. Zespół jest kompozycją 5 wertykalnych wież mieszkaniowych zlokalizowanych jako dominanty wysokościowe na skrzyżowaniu Grzybowskiej i Żelaznej oraz wzdłuż wewnętrznego ogólnodostępnego pieszego pasażu. Do wież przylegają niższe części budynków. Wzdłuż pasażu zaprojektowano pas witryn usługowo-handlowych podkreślający pierzejowy charakter zabudowy. Jeśli chodzi o materiały użyte w projekcie, ciekawe jest połączenie na elewacji budynku dwóch materiałów. Projektanci zaproponowali do wykończenia wyższych kondygnacji płyty włókno-cementowe, natomiast do niższych partii i pierwszego piętra piaskowiec. Całość uniwersalnej elewacji dopełnia wykończenie jej fragmentów pasami z blachy falistej w kolorze szarym na loggiach czy balkonach. Elewacja jest bardzo jednorodna i uniwersalna w swojej estetyce, co nadaje nową jakość w bliskim sąsiedztwie. Warto wspomnieć o materiałach użytych w reprezentacyjnym wnętrzu dwukondygnacyjnego holu: ściany pokrywa fornirowana okładzina w kolorze ciemnego drewna, a na posadzce zastosowano marmur Crema Marfin. Całość wnętrz uzupełniają efektowne żyrandole i wykończenie stanowiska recepcji. Wszystkie przestrzenie wspólne i klatki schodowe poza ewakuacyjnymi w budynku wykończono takimi samymi materiałami, jak hol wejściowy. Takie niecodzienne zastosowanie materiałów nadaje tej inwestycji wyjątkowy charakter. Projektowanie i realizacja inwestycji była zadaniem niezwykle trudnym, a równocześnie fascynującym. Ważne było, aby została zachowana równowaga pomiędzy wysokiej klasy architekturą, ekonomiką rozwiązań, aspiracjami inwestora oraz charakterem zmieniającej się Woli. Projekt miał też za zadanie wykreować ważny i rozpoznawalny adres dla części miasta, która tak dynamicznie się zmienia.

open