Home Aktualności W RETRO STYLU
W RETRO STYLU
0

W RETRO STYLU

0
0

Projektanci starali się dostosować budynek do istniejącego otoczenia. Elewacje obiektu nawiązują gabarytem, materiałami i podziałami do Teatru Capitol, przez co budowla harmonijnie wpisuje się w przestrzeń. Przeszklona Fasada od strony ulicy Piłsudskiego zyskała dodatkowe podkreślenie poprzez wielkogabarytowy podział bliżej poziomu ulicy zagęszczający się ku górze.

Inspiracja modernizmem

Projekt sformułowano w oparciu o analizy historycznych form architektonicznych charakterystycznych dla Wrocławia z początków XX wieku. Zwrócono uwagę na używane materiały, kolorystykę oraz ikoniczne obiekty kreujące indywidualny charakter przestrzeni. Wśród charakterystycznych rozwiązań tego okresu wyróżnia się:
• ekspresję betonu jako materiału strukturalnego, mającego odzwierciedlenie w formie obiektu (np. Biurowiec Hansa Poelziga dla firmy Junkernstrasse-Bau G.m.b.H., Hala Ludowa, Hala Targowa przy ul. Piaskowej);
• zaokrąglone narożniki budynków przy skrzyżowaniach ulic (np. Renoma, Dom Handlowy Petersdorff) i wycofujące się w głąb obiektów najwyższe kondygnacje.

Forma

Budynek posiada 6 kondygnacji naziemnych i jedną podziemną. Bryła obiektu ukształtowana jest zgodnie z zapisami obowiązującego miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Forma budynku, choć nowoczesna, nawiązuje do historycznych form architektonicznych Wrocławia poprzez użycie betonu (w formie paneli strukturalnych prefabrykowanych jako okładziny elewacji), zastosowanie zaokrąglonego narożnika, modułową zasadę kompozycji i wycofanie części obrysu ostatnich kondygnacji (część bliżej torów kolejowych od strony ul. Komandorskiej). Budynek posiada dwa wewnętrzne dziedzińce pokryte szklanymi dachami. Dziedzińce są połączone ze sobą oraz z dwoma głównymi wejściami (od ul. Piłsudskiego i od ulicy Komandorskiej) wewnętrznym pasażem. Dziedzińce wewnętrzne posiadają elewacje z paneli lustrzanych dających zaskakujący efekt tysięcy odbić. Panele odbijają i wprowadzają światło słoneczne w głąb budynku. Od strony ul. Piłsudskiego wyznaczono podcień o szerokości 6 m – będący kontynuacją podcienia zaprojektowanego wzdłuż Teatru CAPITOL.

Fasady

Betonowe panele fasadowe budynku są trójwymiarowe. Ich ukształtowanie pozwoliło na uzyskanie plastycznego efektu zróżnicowania światłocienia na fasadzie. Przemieszczając się wzdłuż obiektu, można zauważyć na fasadach (zwłaszcza wzdłuż ul. Komandorskiej) efekt interferencji wynikający z zagęszczających się w perspektywie linii podziałów fasady na elementy modułowe (o szerokości 135 cm). Dzięki temu, oglądając budynek pod kątem, mamy wrażenie spoglądania na betonowy monolit. Fasady zależnie od pory dnia zmieniają swój wygląd pod wpływem gry światłocienia. W obiekcie zastosowano okna, fasady kurtynowe i świetliki wypełnione wysokiej jakości szkleniem dostarczonym przez AGC.Produkty linii Stopray W projekcie, na elewacji zastosowano szkło Stopray Vision 72T, cieszące się zasłużoną renomą najwyższej klasy szkła do ochrony przeciwsłonecznej. Produkty AGC z linii Stopray z miękką powłoką (typu C zgodnie z normą EN 1096-1) umożliwiają przenikanie do wnętrza budynku optymalnej ilości naturalnego światła słonecznego, stanowiąc jednocześnie barierę dla energii cieplnej. W efekcie otrzymujemy doskonały poziom ochrony przeciwsłonecznej z zachowaniem neutralnego koloru szkła i bez uszczerbku dla jego transparentności. Zawsze stosowane w szybach zespolonych jedno- lub dwukomorowych, produkty z linii Stopray doskonale sprawdzają się we wszystkich warunkach klimatycznych, uniemożliwiając przegrzewanie się pomieszczeń latem, a zimą chroniąc je przed wyziębieniem. Ponieważ produkty Stopray dostępne są również w wersji przeznaczonej do hartowania (linia Stopray T), architekci otrzymują pełną swobodę w realizowaniu nawet najśmielszych projektów. Wszystkie produkty Stopray i Stopray T posiadają certyfikat Cradle to Cradle na poziomie Silver. Oprócz szkła na elewacji, wiele produktów znalazło swoje zastosowanie we wnętrzach: AGC 6mm Lacobel T Cool White 1502, około 500m2, AGC 6mm Lacobel T Deep Black 8502, około 500m2, AGC 6mm Lacobel White Pure 9003, około 400m2, AGC 4mm Mirox MNGE Clear, około 400m2.

____________________________________

Retro Office House Dane o projekcie: Inwestor: LC Corp Projektant: Kuryłowicz & Associates Generalny projektant: Prof. dr. hab. inż. arch. E. Kuryłowicz Architekt prowadzący:
arch. P. Żabicki Sprawdzający: arch. P. Kuczyński Zespół autorski, architekci: K. Pydo, P. Marciniak, T. Kopeć,
T. Duszczyk, M. Klukowski, Ł. Węcławski, P. Majewska. Generalny Wykonawca: Budimex SA Dostawca szkła fasadowego i dekoracyjnego: AGC Glass Europe Dostawca szyb zespolonych: Press Glass SA

 

open