Home Architektura&Design DOM BEZKOMPROMISOWY: TAK DLA NATURY, NIE DLA HAŁAŚLIWEJ ULICY
DOM BEZKOMPROMISOWY: TAK DLA NATURY, NIE DLA HAŁAŚLIWEJ ULICY
0

DOM BEZKOMPROMISOWY: TAK DLA NATURY, NIE DLA HAŁAŚLIWEJ ULICY

0
0

Ten kamienny dom, wtopiony w otulinę Puszczy Kampinoskiej, to dzieło warszawskiej pracowni INTER-ARCH Architekci.

Jej zespół, cieszący się dużym zaufaniem inwestorów, stworzył innowacyjną bryłę odzwierciedlającą ważne trendy społeczne XXI wieku. Od frontu odgradza ona mieszkańców od pobliskiej ulicy, hałasu i spojrzeń sąsiadów. Od drugiej strony pozwala na jak najpełniejszy ich kontakt z przyrodą. 

Blisko natury

Inwestorzy, którzy zgłosili się do pracowni INTER-ARCH Architekci, mieli bardzo konkretne wyobrażenie o nowym miejscu do życia. Lokalizacja (a przede wszystkim bliskie sąsiedztwo lasu) było ich głęboko przemyślanym wyborem. Nowy dom miał być oazą bezpieczeństwa, a zarazem spełnieniem marzeń o funkcjonowaniu w zgodzie z naturą. Ze względu na pierwsze, architekci zaproponowali bryłę od frontu nasuwającą skojarzenia ze współczesną twierdzą. Ze względu na drugie, postanowili dom maksymalnie otworzyć na otaczającą go od zaplecza Puszczę Kampinoską. Inwestorzy chętnie przystali na innowacyjne pomysły zespołu INTER-ARCH, ale nie chcieli rezygnować z tradycyjnych materiałów wykończeniowych. Zewnętrzne ściany budynku pokryto więc szarym łupkiem, nadając bryle budynku nowoczesny i jednocześnie dość majestatyczny wygląd. Dla przełamania wrażenia masywności, wszystkie przeszklenia postanowiono wykończyć drewnem. Co ważne, dom na skraju Kampinosu został zaprojektowany tak, by zminimalizować powodowane zużycie energii. Zastosowano w nim rozwiązania w postaci pompy ciepła, kolektorów słonecznych wbudowanych w stolarkę okienną czy ogniw fotowoltanicznych.

Przestrzeń z potencjałem 

Mocnymi punktami projektu są rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne. Przeszklenia w strefie wejścia i na antresoli tworzą wrażenie rozbicia bryły budynku na dwie części. Pokój dzienny, jadalnia i kuchnia stanowią jedną otwartą przestrzeń, zaprojektowaną jednak w sposób, który pozwala na czytelne wyodrębnienie poszczególnych funkcji. Znajdująca się w pokoju dziennym ściana kominkowa, w połączeniu z wielką przeszkloną  ścianą z widokiem na Puszczę, kreuje w tym wnętrzu atmosferę spokoju i wyciszenia. Widoczna z pokoju dziennego antresola to przestrzeń rekreacyjna, w której można oglądać filmy, czytać książki, grać w planszówki. Łączy się ona bezpośrednio ze strefą pokoi dzieci spełniając również funkcję pokoju zabaw. Także inne pomieszczenia w tym domu mają charakter wielofunkcyjny, np. gabinet łatwo zamienić w pracownię rzeźbiarską pana domu.

Na terenie działki otaczającej dom przewidziano miejsce na zewnętrzny basen. Jego konstrukcja, dzięki zagłębieniu całości w terenie oraz obsypaniu ścian i dachu gruntem, nie zakłóca widoku z budynku na otaczający go las.

Całkowita powierzchnia domu wynosi 424 mkw. Projekt jest w trakcie realizacji.

open