Home Architektura&Design POZNALIŚMY SZCZEGÓŁY PROJEKTU HENNING LARSEN DLA STOCZNI CESARSKIEJ W GDAŃSKU
POZNALIŚMY SZCZEGÓŁY PROJEKTU HENNING LARSEN DLA STOCZNI CESARSKIEJ W GDAŃSKU
0

POZNALIŚMY SZCZEGÓŁY PROJEKTU HENNING LARSEN DLA STOCZNI CESARSKIEJ W GDAŃSKU

0
0

Nie ucichły echa komunikatu o podpisanej umowie na opracowanie szczegółowego master planu dla Stoczni Cesarskiej w Gdańsku, a Inwestorzy już zaprezentowali szczegóły zwycięskiego master planu dla jednego z najbardziej wyczekiwanych projektów w Gdańsku.

Za projekt master planu odpowiada duńska pracownia Henning Larsen, która w swoim portfolio ma wiele wyjątkowych projektów rewitalizacji na całym świecie. Zwycięska koncepcja została wyłoniona w wyniku międzynarodowego konkursu, do którego zostały zaproszone wiodące europejskie pracownie architektoniczne. Koncepcja Henning Larsen zdobyła również rekomendację członków konkursowej Komisji ds. Jakości, w której zasiedli urbaniści, architekci, specjaliści od ochrony zabytków oraz przedstawiciele lokalnych organizacji pozarządowych. Projekt Henning Larsen, który powstał we współpracy z BBGK Architekci z Warszawy i A2P2 Architekci z Gdańska, przekonał jury konkursowe bardzo starannym i szczegółowym podejściem zarówno na poziomie poszczególnych budynków i przestrzeni publicznych, jak i innych elementów historycznych. W ocenie jury taki sposób zagospodarowania pozwoli podkreślić wyjątkową historię tego miejsca, uzupełniając ją o nową jakość przestrzenno – architektoniczną, dbając jednocześnie o użytkownika i tworząc przyjazny jemu mikroklimat.

Gerard Schuurman – Dyrektor Projektu: Wszystkie finałowe prace reprezentowały bardzo wysoki poziom i były do siebie zbliżone, jednak wygrała ta, która charakteryzowała się największą dbałością o szczegóły. Koncepcje z drugiego i trzeciego miejsca zakładały większą ingerencję w trzon Stoczni Cesarskiej, która w naszej ocenie powinna być bardziej kameralna i chronić walory ekspozycyjne tego, co na terenie Stoczni Cesarskiej jest najcenniejsze, gdyż właśnie to będzie tworzyło charakter miejsca. Jednocześnie sposób kształtowania zabudowy intensywnej w przypadku koncepcji zespołu Henning Larsen wydawał się najbardziej optymalny.

Drugie i trzecie miejsce trafiły odpowiednio do MVRDV (Holandia) i Studio Paola Vigano (Włochy).

Gerard Schuurman o koncepcji Henning Larsen: Zaproponowany master plan daje nam możliwość połączenia przeszłości z przyszłością. Analizy pokazują nam, iż dawne obiekty poprzemysłowe, które stanowią trzon Stoczni Cesarskiej zostaną dodatkowo pokreślone, gdy po ich zewnętrznych stronach powstanie zwarta zabudowa, która jest także niezbędna z ekonomicznego punktu widzenia. Zależy nam, aby stworzyć miejsce przyjazne użytkownikom. Dlatego duży nacisk kładziemy na powstanie przystępnych cenowo mieszkań i parterów usługowych. Co ważne, teren ma się charakteryzować zróżnicowaną funkcjonalnością użytkową, wśród której znajdą się mieszkania, biura, hotele, a także funkcje kulturalne, gastronomiczne i rozrywkowe. Oprócz funkcjonalności ważnym elementem są również miejsca publiczne i tereny zielone – zaproponowany master plan zakłada aż 32% takich powierzchni. Jesteśmy przekonani, że połącznie tych wszystkich czynników spowoduje urbanizację tego terenu i za kilka lat będziemy mogli spotkać się w zupełnie nowej dzielnicy Gdańska, która szanując swoją bogatą historię, będzie tętniła życiem i gwarem nowoczesnych miast.

Architekt prowadzący z pracowni Henning Larsen, p. Mateusz Mastalski prezentując master plan przedstawia jego główną ideę jako wzmocnienie społecznej i historycznej wartości istniejących budynków: Chcemy, aby nowe budynki dopełniły przestrzeń, ale również w połączeniu z istniejącą zabudową stanowiły prawdziwe centrum życia miejskiego i kulturalnego. Planujemy stworzyć trzy kluczowe przestrzenie miejskie, inspirowane różnymi okresami funkcjonowania Stoczni. Centralnym punktem obszaru będzie dok stoczniowy, w którym powstanie aktywna przestrzeń miejska na skalę całego miasta. Może się w nim znaleźć np. basen, dzięki któremu akwen wodny po raz pierwszy w historii Gdańska będzie rekreacyjnie wykorzystywany. Otoczony będzie drewnianymi platformami, które będą mogły być wykorzystywane przez cały rok, jako miejsca odpoczynku, spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Drugim kluczowym obszarem będzie plac przy budynku Dyrekcji, na którym planowane są zróżnicowane funkcje na wszystkie 4 pory roku. Plac powinien oferować funkcje miejskie, będące uzupełnieniem Drogi do Wolności. Trzecim będzie park, położony we wschodniej części Stoczni Cesarskiej, w pobliżu dawnej gospody Mleczny Piotr. Na początku XX w istniał tam teren zielony i znana w Gdańsku karczma. Nowa koncepcja zakłada powrót do historycznych funkcji tego terenu. Całość zostanie połączona dwoma traktami pieszymi o różnym charakterze – ulicą Narzędziowców, która ma stać się lokalną ulicą, na której toczyć się będzie codzienne życie miejskie, z małymi sklepikami, kawiarniami i zielonymi placami. Drugim traktem pieszym będzie nabrzeżna promenada, o zdecydowanie ponad lokalnej roli, gdzie realizowane będą funkcje kulturalne i rekreacyjne. Trakt ma połączyć Młode Miasto z Głównym miastem i Długim Pobrzeżem.

Master plan autorstwa zwycięskiej pracowni stanowić będzie wytyczne inwestorskie i swego rodzaju mapę drogową dla projektowania zabudowy poszczególnych obiektów na terenie Stoczni Cesarskiej, która obejmuje łącznie obszar 16 ha na terenie Młodego Miasta w Gdańsku.

Inwestorzy zapowiedzieli również, że przystępują do realizacji pierwszych zadań. W pierwszym etapie zostanie zrewitalizowany budynek „Dyrekcji” i „Remiza” oraz. Inwestorzy poinformowali, że ogłosili kolejny zamknięty konkurs na bezpośrednie otoczenie budynku „Dyrekcji” i „Remizy”, do którego zaprosili tym razem wyłącznie polskich architektów. Konkurs obejmie projekty nowych budynków w ich otoczeniu. Ponadto Inwestorzy zapowiedzieli, że na przestrzeni następnych kilku miesięcy zostaną na terenie wdrożone działania tymczasowe, mające na celu ożywienie terenu.

open