Home Architektura&Design NAGRODA DLA MAŁOPOLSKIEJ CHATY PODCIENIOWEJ
NAGRODA DLA MAŁOPOLSKIEJ CHATY PODCIENIOWEJ
0

NAGRODA DLA MAŁOPOLSKIEJ CHATY PODCIENIOWEJ

0
0

Statuetka wykonana z betonu architektonicznego powędrowała do Bogusława Barnasia i jego zespołu projektowego. Nominacje przyznawane są w drodze głosowania architektów zrzeszonych w Małopolskiej Okręgowej Izbie Architektów RP, jest to zatem prestiżowy znak jakości o której decydują wyłącznie profesjonaliści.

Laureatów Salonu Architektury Małopolski 2017 wyłoniono spośród 120 prac i Małopolska Chata zajęła trzecie miejsce w kategorii M (małe obiekty budowlane).

Jest mi niezmiernie miło, że ten projekt zyskał uznanie kolegów i koleżanek architektów, tym bardziej, że jego realizacja jest jeszcze na końcowym etapie budowy. Chciałbym serdecznie podziękować koleżankom i kolegom architektom za wszystkie oddane głosy i przekazać gratulacje wszystkim laureatom – powiedział Bogusław Barnaś.

Małopolska Chata Podcieniowa

Małopolska Chata Podcieniowa to dom dla czteroosobowej rodziny, który czerpie inspiracje z tradycyjnej, drewnianej architektury podcieniowej. Historyczne podcienia osłaniały front domu przed deszczem oraz działaniem słońca. Domy podcieniowe często tworzyły pierzeje rynków miejskich, umożliwiając komunikację po mieście pod dachem. W terenach górzystych podcienie podążały za topografią terenu tworząc podcieniowe schody. Ciekawym przykładem tego typu rozwiązań są domy podcieniowe zlokalizowane w rynku Lanckorony.

Projektując Małopolską Chatę Podcieniową, dostosowaliśmy się do zapisów Planu Miejscowego, który pozwalał na budowę obiektu jedynie dwukondygnacyjnego, z czego druga kondygnacja to poddasze przekryte dachem dwuspadowym. Pomimo kontrowersyjnych zapisów, znacznie ograniczających możliwości kreacji ciekawej formy architektonicznej na tej pięknie ukształtowanej działce widokowej, o znaczącym południowym spadku, udało nam się wykreować ciekawą strukturę budynku harmonijnie wpisującą się w krajobraz. Wydzieliliśmy aż pięć różnych poziomów podłogi, nadal prawnie mieszczących się w definicji obiektu dwukondygnacyjnego. Zaprojektowana forma naturalnie wpisuje się w topografię terenu oraz widokową działkę o nieregularnym kształcie.

Parter od strony wejścia powiązany jest z istniejącym poziomem terenu. Następnie  w strefie dziennej – kuchni i jadalni – poziom nieznacznie się obniża otwierając wysokie wnętrza na rozległy widok. Jeszcze niżej znajduje się poziom salonu. W centralnej części strefy dziennej, gdzie zlokalizowaliśmy kominek, tworzy się kilkustopniowy uskok przebijający taflę szkła, mający swoją kontynuację na zewnątrz budynku, w podcieniu. Uskok we wnętrzu tworzy przestrzeń siedziska, formę wielopoziomowego audytorium, które może być wykorzystane do projekcji filmów czy nietypowej aranżacji przestrzeni gościnnej.

Poddasze to prosta dwuspadowa forma tworząca od strony południowej strzeliste, widokowe wnętrze głównej sypialni, natomiast od strony północnej dwupoziomowe wnętrza, pokoje i pomieszczenie do pracy z antresolą.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Natalia Bryzek, Alzbeta Barancikowa, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik, David Hernandes Martin, Paulina Dobrzańska
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Zabierzów
Data: 2015-2016
Powierzchnia: 362 m2
Klient: Prywatny

open